Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (παιδαγωγική φιλολογία) – ΕΚΠΑ

Ονομάζομαι Μαριέττα και πλέον μπαίνω στο τρίτο έτος (επιτυχώς) του νεοϊδρυθέντος τμήματος της φιλοσοφικής σχολής (που καμία σχέση δεν έχει με κανένα προηγούμενο τμήμα) το παιδαγωγικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή αλλιώς παιδαγωγική φιλολογία ! Ευτυχώς , *κανω τον σταυρό μου* δε δήλωσα την κλασική φιλολογία , αυτό το τμήμα ταίριαζε πραγματικά “γάντι” στην ιδιοσυγκρασία μου και στα θέλω μου .

Στο δικό μου τμήμα έχουμε μια (θεωρώ) πιο σύγχρονη προσέγγιση της εμάθησης των φιλολογικών μαθημάτων . Κάνουμε από γλωσσολογία μέχρι αρχαία και λατινικά (εννοείται σε υψηλό επίπεδο και δεν είναι εύκολο να περάσεις τα μαθήματα αυτά χωρίς προσωπικό διάβασμα και συνεχή παρακολούθηση) ήδη από το πρώτο εξάμηνο και φυσικά διδάσκεται στη σχολή κάθε μάθημα που πρέπει να γνωρίζει να διδάσκει ένας φιλόλογος ώστε να είναι επαρκής για τον εκάστοτε μαθητή (οποιουδήποτε επιπέδου). Η γλωσσολογία είναι κοινό μάθημα με την κλασική φιλολογία και υπάρχει σε αρκετά εξάμηνα (2ο εξάμηνο > Εισαγωγή στη γλωσσολογία και 4ο εξάμηνο > Σύνταξη = Υποχρεωτικά μαθήματα) .

Ακόμη , αυτό που θεωρώ πολύ σημαντικό στη σχολη μου είναι πως έχουμε εξαιρετικούς ,πολύ υποστηρικτικούς και συμπαθητικούς καθηγητές (ως επι το πλείστον) . Έχουμε και μερικούς λίγο πιο αυστηρούς ή απρόσιτους που συνήθως μας έρχονται από άλλα τμήματα της φιλοσοφικής . Η γραμματεία του τμήματος είναι σε γενικά πλαίσια αρκετά καλή .

Στο τμήμα , εστιάζουμε στον σύγχρονο τρόπο διδασκαλίας αλλά και προσέγγισης και ανάλυσης της γλώσσας . Να ενημερώσω επίσης πως μπορείς να κανείς ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ μεταπτυχιακά ακόμη και πάνω στην διοίκηση , στην διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας , στην ειδική αγωγή και παρά μα παρά πολλά ακόμη ! Μπορείς να εργαστείς και σε διαπολιτισμικά σχολεία . Είναι ένα τμήμα που θα αναγνωριστεί με την πάροδο των χρόνων θεωρώ καθώς πολλοί δεν το γνωρίζουν για αυτό δεν το δηλώνουν . Έχει πάρα πολλές επαγγελματικές δυνατότητες (για τις οποίες ενημερώνεσαι και από τους ίδιους τους καθηγητές) !

Τα μαθήματα έχουν τρομερό ενδιαφέρον και παραμένω το ίδιο ενθουσιασμένη με όταν ξεκίνησα τη σχολή (είμαι αριστούχος του τμήματος μέχρι στιγμής) . Δεν έχω μείνει σε κανένα μάθημα μέχρι τώρα και μην φανταστείς πως πάντα διαβάζω παααααρα πολύ , εάν παρακολουθείς τα μαθήματα μπορείς να τα περνάς άνετα και με πολύ καλούς βαθμούς . Παπαγαλία δεν έχει . Ιστορία κάνουμε 3 φορές στη σχολή από όσο έχω κοιτάξει (υποχρεωτικά) . Στο πρώτο έτος αρχαία ιστορία , στο δεύτερο έτος βυζαντινή (με μια υπέροχη καθηγήτρια που σε εμπνέει να διαβάσεις ! -βέβαια λίγο απαιτητική-) και στο τρίτο κάνουμε σύγχρονη ιστορία .

Είναι πραγματικά ένα τμήμα που μπορείς να κολλήσεις εάν σαρεσει η ψυχολογία , τα παιδιά και τα φιλολογικά μαθήματα ! Ελπίζω να σε κάλυψα με όσα ανέφερα ! Της κλασικής οι φοιτητές αγγίζουν περισσότερο θεωρώ το ερευνητικό κομμάτι ενώ εμάς περισσότερο το πρακτικό που συνδέεται με την τάξη και την διδασκαλία (δηλαδή την εφαρμογή) , χωρίς αυτό να σημαίνει πως όσοι τελειώνουν κλασική δεν μπορούν να διδάξουν , προς θεού ! Κάποιοι της κλασικής επιλέγουν μαθήματα που τους καθιστούν πολύ καλούς και απο παιδαγωγικής άποψης εκτός απο γνωστικής άποψης !

ΥΓ: ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ , ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ , ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ , ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ , Ο ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ !

Με αγάπη ,

Μαριέττα Κωνσταντινοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *