Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ , ΑΠΘ

Είμαι πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος δημοσιογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο 2ο εξάμηνο και έχοντας ήδη διαμορφώσει κάποιες απόψεις για τη σχολή αποφάσισα να τις μοιραστώ, για όποιον στοχεύει να περάσει στην σχολή αυτή.

Αρχικά το εν λόγω τμήμα δεν συνδέεται με το τμήμα του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών και κατά συνέπεια όσα ειπωθούν παρακάτω ,θετικά ή αρνητικά δεν αντιπροσωπεύουν και τις δύο σχολές. Η δημοσιογραφία στο ΑΠΘ μετά στο δεύτερο έτος χωρίζεται στην κατεύθυνση της δημοσιογραφίας (που μπορεί κανείς να εργαστεί στα μέσα ενημέρωσης ως δημοσιογράφος/ρεπόρτερ κ.α.) και στην κατεύθυνση των Μέσων Ενημέρωσης (όπου μπορεί κανείς να στραφεί στο marketing, την διαφήμιση κ.α.)

Στα θετικά έχω να αναφέρω πως τα περισσότερα βιβλία που προμηθευτήκαμε είχαν αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον και είναι πολύ πιθανό να χρησιμεύσουν και σε εργασίες μεγαλύτερων ετών. Σε ότι αφορά τους καθηγητές, οι περισσότεροι ήταν αρκετά συνεργάσιμοι (τουλάχιστον αυτοί του πρώτου εξαμήνου που γνώρισα καλύτερα) και βοηθούν στις απορίες που σχετίζονται με τα μαθήματα που προκύπτουν, ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες για τους πρωτοετείς. 

Όσοι επιθυμούν να περάσουν σε αυτό το τμήμα, ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν θα πάρουν στο χέρι ένα μικρόφωνο και θα ξεχυθούν στους δρόμους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων, ιδιαίτερα των πρώτων ετών ,είναι θεωρητικό και δεν αγγίζει την πρακτική δημοσιογραφία και αυτό ίσως αποτελέσει πρόβλημα στον επαγγελματικό στίβο. Επίσης η σχολή θέλει πολύ ατομικό ψάξιμο και πολλές φορές δεν δίνονται σαφείς οδηγίες για κάποιες υποχρεώσεις των φοιτητών, γεγονός που αγχώνει τους πρωτοετείς.

Σε γενικές γραμμές είναι νωρίς να έχει κανείς μία ολοκληρωμένη άποψη για το πανεπιστήμιο, ειδικά αφού το ζει σε μία δύσκολη περίοδο. Παρ ’όλα αυτά θεωρώ πως ο τομέας των ΜΜΕ και των επαγγελμάτων της διαφήμισης έχει μεγάλο ενδιαφέρον και βρίσκεται σε άνθιση, κατά συνέπεια θα απορροφήσει πολύ κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Πόπη Τσιλιμπάρη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.