Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα , ΕΚΠΑ

Καλησπέρα , είμαι πρωτοετής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ και τώρα βγάλαμε Α’ Εξάμηνο και δίνουμε εξετάσεις.
Στο εξάμηνό μου έχω 6 μαθήματα: -Εισαγωγή στις Ιστορικές Σπουδές-Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας-Ιστορία της Τέχνης Α'(Ιταλική Αναγέννηση)-Κλασική Αρχαιολογία Α'(απ’ τον 8ο αιώνα ως το 480 π.Χ.)-Αρχαιοελληνική Φιλολογία-Αρχαία Ιστορία Α'(Από τον 8ο αιώνα π.Χ. ως τον Πελοποννησιακό Πόλεμο) . Τα μαθήματα είναι εύκολα ή δύσκολα ανάλογα με το αν παρακολουθείς στο μάθημα. Ορισμένα είναι απαιτητικά, όπως η Ιστορία της Τέχνης,η Κλασική Αρχαιολογία και η Αρχαία Ιστορία γιατί θέλουν γνώσεις από γεγονότα και ημερομηνίες , ειδικά τα πρώτα δύο θέλουν να γνωρίζεις λεπτομέρειες σχετικά με κάποιο έργο τέχνης (ημερομηνία, τι είναι, στο πρώτο ήθελε και ανάλυση πίνακα) που θα σου παρουσιάσει ο καθηγητής στην εξέταση. Κι επειδή κάποιοι καθηγητές είτε δεν ανεβάζουν σημειώσεις είτε δεν κάνουν καλές σημειώσεις, η ευκολία του μαθήματος ή όχι έγκειται στο αν παρακολουθείς τις διαλέξεις.

Όσον αφορά το ενδιαφέρον, είναι ανάλογα με το τι σε ελκύει. Πολλά παιδιά εξιτάρονται με αρχαιολογικά ευρήματα και ανασκαφές, άλλα πάλι προτιμούν Ιστορία και μεθοδολογία της Ιστορίας (εισαγωγή στις ιστορικές σπουδές). Άλλες φορές είναι σημαντικό το αν σε ενδιαφέρει το ίδιο το αντικείμενο ή αν ο καθηγητής σε προσεγγίζει με το μάθημά του . Η Ιστορία της Τέχνης πχ. είναι αντικείμενο μίσους από πολλούς, εγώ τη λατρεύω. Προσωπικά , η Αρχαιολογία δε μου αρέσει κιόλας οπότε καταλάβατε που ανήκω 😂.

 Όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση, απ’ όσο έμαθα από ένα καθηγητή μου, και το επάγγελμα του ιστορικού και του αρχαιολόγου είναι κορεσμένο. Χρειάζεται αναγκαστικά μεταπτυχιακό και πρωτίστως να σου αρέσει όντως αυτό που σπουδάζεις, προκειμένου να ψαχτείς και να βρεις εντέλει μια δουλειά. Εγώ παρακολουθούσα όλες τις διαλέξεις με ενδιαφέρον και αρκετά κιόλας τα θυμάμαι από εκεί . Κάποιοι καθηγητές μπορεί να φαίνονται κακοί ή μη προσιτοί, αυτό όμως δεν ισχύει πραγματικά. Είναι πάρα πολύ καλοί αν τους κατανοήσεις κι είσαι ευγενικός μαζί τους, και αν πρωτίστως ασχολείσαι με το μάθημά τους. Επίσης , δε πρέπει να ακούει κανείς τις όποιες φήμες που λένε οι φοιτητές μεταξύ τους σχετικά με αυτό το θέμα.
Τέλος, θα πρότεινα σε όποιον θέλει να επιλέξει τη σχολή, να έχει εξετάσει καλά πιο πριν το πρόγραμμα σπουδών αφενός, κι αφετέρου αν πραγματικά θέλει να ακολουθήσει αυτή τη σχολή. Πέρα απ’ το ότι είναι σχετικά απαιτητική και θέλει διάβασμα, πολλά παιδιά καταλήγουν να γκρινιάζουν στις ομαδικές για τα μαθήματα και τους καθηγητές γιατί δεν ήταν αυτό που περίμεναν ή ήθελαν.

Ανώνυμο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.