Αρχαίοι Πολιτισμοί

ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ 

Του Βασίλη Αλεξίου

​Ένας από τους λόγους που λατρεύω τη σχολή στην οποία φοιτώ, το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (γνωστό και ως ΕΜΜΕ), είναι που σαν δημοσιογράφος μου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσω για διάφορα πράγματα. Για διάφορες ιστορίες. Έτσι λοιπόν, σήμερα αποφάσισα να μιλήσω για κάτι που, εγώ προσωπικά, λατρεύω. Τους αρχαίους πολιτισμούς.

​Να μου πείτε, πως ορίζω τον όρο αρχαίοι πολιτισμοί; Δεν εννοώ μόνο τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό αλλά, γενικότερα, για τους πολιτισμούς ανά τον κόσμο. Γνωστούς και μη. Μύθους και πραγματικότητες. Ιστορίες που έμειναν χαραγμένες στο χρόνο. Αυτοί είναι για μένα οι αρχαίοι πολιτισμοί. Και έτσι λοιπόν, θα μιλήσω γι’αυτούς σήμερα. Ξεκινώντας από πολύ παλιά, πριν τη γέννηση του Χριστού. Αυτό σημαίνει ότι θα παραβλέψω πχ. το Βυζάντιο και θα εστιάσω σε παλιότερα χρόνια.

​Ξεκινώντας λοιπόν, θα αναρωτηθώ εγώ. Τι είναι αυτό που με τραβάει στο να μελετήσω τους αρχαίους πολιτισμούς; Δε θα δυσκολευτώ να απαντήσω. Στα τόσα χρόνια που παίζω βιντεοπαιχνίδια, ήρθα σε επαφή με παιχνίδια που η βασική ιστορία αφορούσε κάποιον αρχαίο πολιτισμό (όπως για παράδειγμα η σειρά παιχνιδιών Uncharted, Tomb Raider, Assassin’s Creed). Αυτά τα παιχνίδια με μάγευαν, και συνεχίζουν να με μαγεύουν, με το ατέλειωτο ταξίδι σε πολιτισμούς που δεν είχα φανταστεί. Μύθοι για αρχαίες πόλεις, μυθικά τέρατα και ιστορίες για ερευνητές που είτε κατάφεραν να βρουν ένα νέο πολιτισμό, είτε που πέθαναν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, όλα αυτά με μάγευαν. Με ταξίδευαν και με ταξιδεύουν.

​Όλα αυτά τα βιντεοπαιχνίδια μου άφηναν την φαντασία ελεύθερη. Με άφηναν να φανταστώ ότι είμαι και εγώ εκεί. Με έκαναν και με κάνουν να ονειρεύομαι τη στιγμή που θα επισκεφθώ έναν τόπο με μια ιστορία που κρατάει από τους αρχαίους χρόνους. Να θέλω να εξερευνήσω και εγώ αυτά τα μέρη. Μέρη που, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολλοί. Και ήρθε η ώρα να μιλήσουμε γι’αυτούς.

​Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού λάτρεψα τη μυθολογία. Την αρχαία Ελλάδα. Μύθοι και ιστορίες για τους Θεούς του Ολύμπου. Ιστορίες για το πως δημιουργήθηκε ο κόσμος σύμφωνα με τους Αρχαίους έλληνες. Ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Οδυσσέας, ο Αχιλλέας και πολλοί άλλοι Έλληνες που, μέσω των ιστοριών, με μάγεψαν και με έκαναν να λατρέψω την αρχαία Ελλάδα. Γιατί, δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα έχει πλούσια ιστορία. Και κατ’εμέ, η Ελλάδα γέννησε τον πολιτισμό. Μη ξεχνάμε τον χρυσό αιώνα του Περικλή, όπου άνθισαν οι τέχνες και τα γράμματα. Σε εκείνη την εποχή κατασκευάστηκε και ο Παρθενώνας, το σύμβολο της Αρχαίας Ελλάδας.

​Παράλληλα, τα βιντεοπαιχνίδια μου έμαθαν να αγαπώ και τους αρχαίους πολιτισμούς της Ασίας. Κάπου εκεί στα βάθη της Ασίας, υπάρχουν μύθοι και ιστορίες για τέρατα και χαμένες πόλεις, που περιμένουν ανθρώπους να τις επισκεφθούν. Ένα πολύ καλό παράδειγμα και, κατ’εμέ, το αγαπημένο μου, είναι η Shamballah, η μυθική πόλη των βουδιστών, που ένα από τα όνειρα μου είναι κάποια στιγμή να επισκεφθώ την πόλη του Θιβέτ, για να μάθω κι άλλα πράγματα για τη Shamballah.

​Και άφησα για το τέλος τη Λατινική Αμερική. Και πιο συγκεκριμένα, το El Dorado. Εκεί, σύμφωνα με τους Ισπανούς, ήταν ένας τόπος που υπήρχε χρυσός και πλούτη. Μυθικός τόπος. Ένας φανταστικός, μεν, τόπος, αλλά ένα μέρος που κάλλιστα θέλω να επισκεφθώ. Για να μπορέσω μετά να επισκεφθώ το Peru. Να έρθω σε επαφή με λίγα λόγια με τον πολιτισμό των Incas και των Μάγιας. Μήπως, επιτέλους, μάθω πράγματα για το ημερολόγιό τους. Αυτό το ημερολόγιο που, υποτίθεται, είχε προβλέψει την καταστροφή του κόσμου, κάτι που όπως αποδείχθηκε, δεν είχαν προβλέψει ποτέ.

Συνοπτικά να πω ότι αυτός ο πλανήτης , κρύβει πολλά μυστικά. Πολλές ιστορίες. Κάθε λαός, κάθε πόλη, κάθε χώρα σε αυτόν τον πλανήτη, ακόμα και ο πιο απομακρυσμένος, κρύβει τη δική του ιστορία. Τι μένει όμως; Να την ανακαλύψουμε! Στο χέρι μας. Και εγώ, ελπίζω στο μακρινό μέλλον, να καταφέρω να επισκεφθώ κάποιον αρχαίο πολιτισμό. Πίστη και θέληση να υπάρχει και όλα θα γίνουν. Όλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *