Τμήμα Φιλοσοφίας – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Είμαι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αρχικά το προπτυχιακό τμήμα είναι τετραετούς φοίτησης. Τα μαθήματα είναι μέτριας δυσκολίας. Ωστόσο αν σε κάποιον αρέσει η φιλοσοφία και γενικά η ιστορία της , είναι μια καλή σχολή. Οι περισσότεροι καθηγητές είναι καλοί και πρόθυμοι να σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείς. Οι απόφοιτοι του Τμήματος Φιλοσοφίας εντάσσονται στην κατηγορία ΠΕ 02, στον κλάδο των καθηγητών Φιλολόγων και έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο δημόσιο . Μπορούν να διδάσκουν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και να διεξάγουν έρευνα σε δημόσια και ιδιωτικά Ερευνητικά Ιδρύματα. Την δυνατότητα απασχόλησης έχουν και σε Φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Υπουργεία, Νομαρχιακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις) σε άλλους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Υπηρεσίες, Νοσηλευτικά Κέντρα, Ερευνητικά Κέντρα, επιχειρήσεις κ.α. των οποίων το αντικείμενο άπτεται ζητημάτων εφαρμοσμένης ηθικής ως στελέχη, σύμβουλοι, επιμορφωτές κ.λ.π. , π.χ. σεμινάρια επιμόρφωσης για θέματα βιοηθικής, σε νοσοκομεία ως σύμβουλοι ηθικής και ιατρικής ηθικής ή σε επιχειρήσεις ως σύμβουλοι σε ζητήματα ηθικής των επιχειρήσεων κ.λπ.).Σε κρατικούς και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς , πολιτιστικοί οργανισμοί, πολιτιστικά ιδρύματα. Ακόμη μπορούν να δουλέψουν σε Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, έντυπος τύπος) σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα με μορφωτική και πολιτιστική δράση σε εκδοτικούς οργανισμούς και σε ερευνητικά ιδρύματα αλλά και σε ευρύτερους χώρους του πολιτισμού, όπου οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν ως εξειδικευμένα στελέχη, επιστημονικοί σύμβουλοι, επιμορφωτές κ.λπ., συμβάλλοντας στην καλλιέργεια και τη διάδοση της φιλοσοφικής και ανθρωπιστικής παιδείας και του πολιτισμού.

Στο Τμήμα Φιλοσοφίας λειτουργούν δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.):

α) Το Διιδρυματικό Διατμηματικό Π.Μ.Σ. «Ελληνική Φιλοσοφία – Φιλοσοφία των Επιστημών», με ειδίκευση στην Φιλοσοφία υλοποιείται με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

β) Το Μονοτμηματικό Π.Μ.Σ. «Επιστήμες της Αγωγής», με ειδίκευση στην Παιδαγωγική. Επίσης, να αναφερθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν στο 3ο έτος κατευθύνσεις (Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) κάτι το οποίο έπαψε πλέον να ισχύει. Βέβαια, υπάρχουν ακόμη μαθήματα από τις κατευθύνσεις αυτές.

Τέλος, στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (όπως και στα περισσότερα πιστεύω πανεπιστήμια) υπάρχουν δραστηριότητες όπως σκοποβολή, σκάκι, ευρωπαϊκοί χοροί & Λάτιν – Αερόμπικ, αναρρίχηση, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλλεϋ, αυτοάμυνα, κολύμβηση, σκι, αθλητική πεζοπορία. Υπάρχει δωρεάν χρήση των αθλητικών υποδομών και τον δανεισμό υλικού (ρακέτας του τέννις, μπάλας μπάσκετ, βόλλευ) με το φοιτητικό πάσο ή την Αστυνομική Ταυτότητα.Στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων είναι διαθέσιμα 4 γήπεδα τένις, 4 εξωτερικά γήπεδα μπάσκετ, 2 γήπεδα ποδοσφαίρου εκ των οποίων το ένα είναι 5Χ5 . Για τα παραπάνω γίνεται δανεισμός υλικού από το Γυμναστήριο.Ένας αριθμός Φοιτητικών Οργανώσεων και Ομίλων συμπληρώνει τη ζωή στην Πανεπιστημιούπολη και παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες να ασχολούνται με τα εξωπανεπιστημιακά ενδιαφέροντα και χόμπι τους και για αυτό υπάρχει Χορευτική Ομάδα, Χορωδία ΠΤΔΕ,Ραδιοφωνικός Σύλλογος Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων ( Ρα.Σ.Π.Ι.), Φωτογραφικός Σύλλογος, Κινηματογραφική Ομάδα, Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας αλλά και Ζωοφιλική Ομάδα.

Κωνσταντίνος Κράλλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.