Δυσλεξία
Θεωρείς ότι έχεις αδιάγνωστη δυσλεξία; Θες να μάθεις τρόπους αντιμετώπισης και συγκέντρωσης ;
Ένα άρθρο της Μαριέττας Κωνσταντινοπούλου
Εάν απαντήσεις αρκετά ναι στα παρακάτω να ψάξεις περαιτέρω το θέμα της δυσλεξίας μέσω ειδικής διάγνωσης από ψυχολόγο και παιδαγωγό !
- Παραλείπεις γράμματα ή συλλαβές ;
- Μπερδεύεις το 3 με το ε
- Μπερδεύεις το 9 με το 6
- Δεν ξεκινάς με κεφάλαιο γράμμα στην αρχή νέας πρότασης
- Γράφεις ανορθόγραφα ( πχ. Θηλυκό ουσιαστικό στο τέλος με -ι αντί για -η => όμορφι αντί για όμορφη , αρσενικό ουσιαστικό στο τέλος με -ω αντί για -ο => ποδήλατω αντί για ποδήλατο , τα ρήματα με -ο αντί για -ω => κάνο αντί για κάνω )
- Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς
- Αντιστρέφεις τα γράμματα μέσα σε μια λέξη
- Έχεις δυσκολίες κατανόησης όταν διαβάσεις ένα κείμενο
- Μπερδεύεις το -φ με το -θ
- Έχεις ασύνδετες σκέψεις που δεν μπορείς να τις βάλεις σε σειρά και να τις οργανώσεις
- Δυσκολεύεσαι να διαβάσεις , κουράζεσαι και θέλεις να τα παρατήσεις σχεδόν αμέσως , με την πρώτη δυσκολία
- Κάνεις ασυνταξίες στον λόγο σου (είτε στον προφορικό είτε στον γραπτό λόγο ) => είναι πιο έντονο όταν αγχώνεσαι και είσαι υπό συνθήκες πίεσης
- Δυσκολεύεσαι να εκφράσεις με οργανωμένο και δομημένο λόγο τις σκέψεις σου
- Μερικές λέξεις σε δυσκολεύουν να τις προφέρεις (πχ. η λέξη παρελθόν , μπορεί να ειπωθεί και ως παρεθλόν από ένα άτομο με δυσλεξία )
- Δυσκολεύεσαι στην οργάνωση και στη μεθοδολογία για την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων
- Η πίεση χρόνου και το άγχος σε κάνουν να μην μπορείς να συγκεντρωθείς και να λειτουργήσεις
- Σημαντική προϋπόθεση για την ύπαρξη δυσλεξίας είναι ο δείκτης νοημοσύνης άνω του 85 (μέση φυσιολογική τιμή) . Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε , πως τα παιδιά με δυσλεξία δεν έχουν χαμηλό IQ και σε καμία περίπτωση δεν είναι χαζά ! Όταν ισχύει χαμηλός δείκτης νοημοσύνης , δεν μπορεί να δοθεί διάγνωση για δυσλεξία καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν οι δυσκολίες οφείλονται στην ύπαρξη της μαθησιακής δυσκολίας του παιδιού ή εάν οφείλονται στον δείκτη νοημοσύνης του .
- Τα παιδιά με δυσλεξία πολλές φορές διακρίνονται ή είναι ιδιαίτερα ικανά σε άλλους τομείς εκτός σχολικού περιβάλλοντος όπως είναι η άθληση , η μουσική , η ζωγραφική , η κατασκευή διαφόρων πραγμάτων , το σκάκι κ.α.
- Ο εγκέφαλος των παιδιών με δυσλεξία λειτουργεί λίγο διαφορετικά . Τι εννοώ; Κάθε μήνυμα περνά διαφορετικά στον εγκέφαλο τους από ότι περνά σε έναν άνθρωπο χωρίς δυσλεξία . Η σκέψη τους επομένως είναι διαφορετική από ενός άλλου ανθρώπου . Όχι , αυτό δεν είναι κακό ! Είναι απλώς διαφορετικό ! Αντί να είναι μια πάθηση ή μια ιατρική κατάσταση (η κοινή εσφαλμένη αντίληψη), η δυσλεξία είναι μια διαφορετική οργάνωση του εγκεφάλου, στην οποία το κύκλωμα ανάγνωσης του εγκεφάλου έχει διαταραχθεί ή επαναπροσανατολιστεί τουλάχιστον με έναν τρόπο και μερικές φορές με δύο ή τρεις τρόπους. Αυτή η αλλαγή δρομολόγησης επιβραδύνει τα κρίσιμα μέρη της διαδικασίας ανάγνωσης: Η σύνδεση του σωστού ήχου σε ένα γράμμα συμβαίνει πιο αργά και η διατύπωση λέξεων ή φράσεων διαρκεί περισσότερο, επομένως η κατανόηση του τι ακριβώς διαβάζεται επίσης διαρκεί περισσότερο.
- Η δυσλεξία μπορεί επιπρόσθετα να επηρεάσει τη μνήμη, ειδικά τη μνήμη εργασίας (βραχυπρόθεσμη μνήμη – κρατά πληροφορίες από ότι κάνουμε ή μαθαίνουμε – ), καθιστώντας πιο δύσκολο για τους μαθητές να θυμούνται αυτά που μόλις διαβάζουν ή οδηγίες και ακολουθίες μάθησης .
- Επομένως , χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την αφομοίωση πληροφοριών , χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορούν να μάθουν το ίδιο αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα άτομα ! Χρειάζονται απλά λίγο περισσότερο χρόνο . Ενδεχομένως μάλιστα , να μαθαίνουν με διαφορετικούς τρόπους από τους υπόλοιπους ανθρώπους (χρήση ήχου , εικόνας κτλ.) . Στη διδασκαλία μας ως καθηγητές , όταν παρατηρούμε ότι ένα παιδί έχει δυσλεξία χρησιμοποιούμε περισσότερες εικόνες , χρώματα , σχήματα και ήχους , ώστε να εντυπωθεί ευκολότερα το μήνυμα και οι πληροφορίες που θέλουμε να περάσουμε στο μυαλό των παιδιών . Να σημειωθεί ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος μαθαίνει ευκολότερα με τη χρήση οπτικό-ακουστικών μέσων και όχι μόνο τα παιδιά με δυσλεξία .
- Πολλά παιδιά που έχουν δυσλεξία παρατηρείται πως παραλείπουν γράμματα ή συλλαβές . Είναι πολύ συνηθισμένο. Σε αυτή την περίπτωση , ο εκπαιδευτικός μπορεί να προτείνει στο παιδί να γράφει πιο αργά και να ελέγχει ο,τι γράφει δύο και τρεις φορές ώστε σιγά-σιγά να μάθει να μην παραλείπει τόσα γράμματα ή συλλαβές . Είναι ένας συνεχής αγώνας ! Είμαστε μαζί σας όλοι οι καθηγητές σε αυτόν (σίγουρα εγώ πάντως) !
- Fun Fact ? Τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να είναι ορθογράφοι ! Είναι θέμα προσπάθειας και θέλησης ! Ακόμη , από την εμπειρία μου έχω δει ότι όταν ένα δυσλεκτικό παιδί μαθαίνει κανόνες , μπορεί ευκολότερα να γράφει ορθογραφημένα , εφαρμόζοντας σιγά σιγά τους κανόνες. Παίρνει χρόνο αυτή η διαδικασία , αλλά ο επιμένων νικά ! Σας πληροφορώ , μαθήτρια μου Γ´ δημοτικού με δυσλεξία , γνωρίζει και εφαρμόζει πολλούς κανόνες ορθογραφίας καλύτερα και από παιδιά γυμνασίου!
- Για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που ίσως διαβάσουν αυτό το άρθρο … να μην κατηγορείτε τα παιδιά εάν δεν μπορούν να είναι πλήρως ή όπως θα θέλατε αποδοτικά καθώς κουράζονται σε αυτή τη δύσκολη διαδικασία μάθησης , δείξτε τρυφερότητα και κατανόηση ! Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι εκπαιδευτικοί που δεν δίνουν προσοχή και βοήθεια στα παιδιά που την χρειάζονται (είμαι και εγώ σε αυτό το επάγγελμα και μπορώ να έχω μια άποψη εφόσον και ασχολούμαι με δυσλεκτικά παιδιά και με παιδιά με ΔΕΠΥ ) . Χρειάζεται υπομονή και αγάπη …
- Τρόποι αντιμετώπισης της δυσλεξίας στην ανάγνωση και τη γραφή , αλλά και γενικότερα τρόποι για να μάθει ένας άνθρωπος πιο εύκολα :
• Η επανάληψη είναι σωτηρία , ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους όταν χρειάζεται να μάθουν κάτι . Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην χρειάζεται επανάληψη για να θυμάται μια πληροφορία . Ο εγκέφαλος είναι σαν ένα χαρτί , όπου όσες πιο πολλές φορές εγγραφούμε την ίδια πληροφορία στο ίδιο σημείο , τόσο καλύτερα θα την θυμάται . Η επανάληψη λοιπόν των ίδιων πληροφοριών βοηθά πολύ ! Και να θυμάστε ! Μητέρα της μάθησης η επανάληψη (κάτι ήξεραν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ) !
• Όπως προαναφέρθηκε , η χρήση των περισσότερων αισθήσεων στη μάθηση , βοηθούν τη μνήμη μας καθώς ενεργοποιούν άλλες περιοχές του εγκεφάλου! Για παράδειγμα , στο μάθημα της ιστορίας , μπορεί ένα παιδί ευκολότερα να μάθει μέσω εικόνων , σχεδιαγραμμάτων και βίντεο (που συνδυάζουν εικόνα και ήχο) . Για μαθητές Γ´ λυκείου που διαβάζουν ιστορία και η απομνημόνευση είναι σημαντικό κομμάτι : δοκιμάστε να διαβάσετε φωναχτά και να κάνετε σχέδια (ναι σχέδια) για όσες λέξεις ή περιόδους δεν θυμάστε . Εγώ έγραψα ολόκληρο κείμενο στις πανελλήνιες στην ιστορία επειδή το είχα κάνει με ζωγραφιές και χρώματα . Ο τρόπος με τον οποίο θα θυμάστε το γεγονός που σας ζητούν να γράψετε άλλωστε δεν ενδιαφέρει κανέναν , εάν θα το θυμάστε δηλαδή με μια ζωγραφιά ή με σχεδιάγραμμα !
• Να έχετε πρόγραμμα ! Ένα χαοτικό μυαλό , χρειάζεται πρόγραμμα για να οργανωθεί . Κρίνοντας από εμένα που είμαι ένας άνθρωπος με χαοτική σκέψη και μυαλό , όταν κάθομαι και οργανώνω τις δουλειές μου , καταφέρνω να τις βγάλω όλες εις πέρας και μάλιστα πολύ καλύτερα από ότι θα περίμενα !
• Να θέτετε κίνητρα ώστε να πετύχετε πιο εύκολα τους στόχους σας ! Κίνητρο μπορεί να είναι οτιδήποτε σας αρέσει και θα σας ικανοποιήσει! (πχ. Εάν καταφέρω να τηρήσω το πρόγραμμα που έχω θέσει , θα ανταμείψω τον εαυτό μου με…. )
• Σημαντικό όταν διαβάζετε είναι να υπάρχει ένα γραφείο μόνο με τα απαραίτητα ώστε να μην υπάρχουν διασπαστικοί παράγοντες (τα κινητά και οι ηλεκτρονικές συσκευές πρέπει να απομακρύνονται οπωσδήποτε ) . Ακόμη , η ησυχία για τη συγκέντρωση ενός μυαλού είναι πολύ σημαντική , ένα ήσυχο δωμάτιο είναι θερμός υποστηρικτής της συγκέντρωσης !
2 σχόλια
Παύλος Λασκαράτος
Είχα μια καθηγήτρια στην τρίτη λυκείου (εμένα μου έκανε ιδιαίτερα) η οποία δίδασκε και σε τάξεις Γυμνασίου. Σε ένα σχολείο ενός χωριού στο οποίο είχε μια κοπέλα η οποία είχε δυσλεξία(μάλλον). Αν της έδινε μια άσκηση να την λύση,δεν καταλάβαινε τίποτα με το διάβασμα. Όμως με το που της την διάβαζε εκείνη απαντούσε αστραπιαία. Λόγω της κοινωνίας στην οποία γεννήθηκε,και τα μυαλά των γωνιών της το “πρόβλημα” της δεν έχει αναγνωριστεί, και ούτε έχει βοηθηθεί προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην πραγματικότητα με τον δικό της τρόπο.
Idiaiteres Lexeis
Η δυσλεξία θεωρείται απλά μια μαθησιακή δυσκολία , η οποία χρειάζεται απλά λίγη προσοχή , επιμονή και υπομονή ως προς την αντιμετώπιση της . Καλό είναι να ενημερώνονται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές σχετικά με αυτήν , ώστε να βοηθούν πιο αποτελεσματικά τους μαθητές τους . Μπορεί η κοπέλα που αναφέρεις να έχει δυσλεξία αλλα αυτό δυστυχώς δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά καθώς δεν γνωρίζουμε και άλλες παραμέτρους που θα ληφθούν υπόψιν κατόπιν έγκυρης διάγνωσης από ψυχολόγο και παιδαγωγό .