«Ψάξε…ψάξε…δεν θα την βρεις τη λέξη…ή μήπως… θα την βρεις;»

Μαριέττα Κωνσταντινοπούλου

Θέλεις και εσύ να βελτιώσεις το λεξιλόγιο σου ;

Πολύ εύκολα και απλά μέσω παραδειγμάτων , πάμε να μάθουμε κάποιες λέξεις – έννοιες !

Στο τέλος διατίθεται και ένα pdf (με τις απαντήσεις φυσικά!) ,το οποίο μπορείς να κατεβάσεις ώστε να ελέγξεις εάν όσα διάβασες σε αυτό το άρθρο έχουν πράγματι κατακτηθεί !

Η πρώτη μας έκφραση … είναι … ο αποδιοπομπαίος τράγος !

Αποδιοπομπαίο τράγο ονομάζουμε ουσιαστικά το εξιλαστήριο θύμα , χαρακτηρίζουμε έτσι αυτόν στον οποίο ρίχνουμε την ευθύνη για όλα τα κακά που μας βρίσκουν .

Ας δούμε και λίγο τις ιστορικές καταβολές αυτής της έκφρασης όμως …

Η φράση “αποδιοπομπαίος τράγος” προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη και αναφέρεται στο έθιμο του εξιλαστήριου θύματος, το οποίο τηρούσαν οι Ισραηλίτες της εποχής. Επέλεγαν ένα κριάρι και το θυσίαζαν στον βωμό εναποθέτοντας σε αυτό όλες τις αμαρτίες και τις κακοτυχίες της φυλής. Έτσι απαλλάσσονταν συμβολικά από ό,τι κακό κουβαλούσαν στη ζωή τους.Η εκδίωξη των δεινών μέσω της μεταφοράς τους (με μαγικό τρόπο) σε άλλα πρόσωπα, ζώα, φυτά ή ακόμα και άψυχα αντικείμενα ευδοκίμησε στην αρχαία Αίγυπτο (με το αποδιοπομπαίο γαϊδούρι), τη Βαβυλωνία και τη Ρώμη, ενώ τη γνώριζαν και οι Άραβες.

Ένα παράδειγμα χρήσης της έκφρασης (απόσπασμα απο το ημερολόγιο της Άννας Φράνκ): “Υπήρξα πάντα ο κλόουν της οικογένειας, πάντα με χαρακτηρίζουν ανυπόφορη και πάντα είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος· εγώ πάντα πληρώνω τα σπασμένα, πότε εισπράττοντας επιπλήξεις και πότε πνίγοντας μέσα μου την απελπισία μου.”

Ένα πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε την έκφρασή μας είναι να χρησιμοποιούμε συνώνυμες λέξεις μίας απλής έννοιας …

Κάποια τέτοια παραδείγματα θα δούμε παρακάτω…

Αντί να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη διάκριση , μπορούμε στη θέση της να αναφερθούμε σε μεροληψία κάποιου υπέρ κάποιου άλλου , σε εύνοια , σε προκατάληψη . Η διάκριση (μεταξύ ανθρώπων) , ουσιαστικά είναι η διαφοροποίηση των ανθρώπων , συνήθως σε ανώτερους ή κατώτερους .

Τη λέξη διαφορετικότητα μπορούμε να την αντικαταστήσουμε από τις λέξεις : ανομοιότητα , ετερογένεια & ανομοιομορφία .

Αν … θυμώσουμε με κάποιον/α και θέλουμε να πούμε πως είναι πολύ απόλυτος/η στις θέσεις του; Με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη λέξη “απόλυτος” ; Φυσικά , με τις λέξεις : δογματικός , μονολιθικός , αδιάλλακτος .

Και … εάν κάποιος έχει κολλήσει στις δικές του απόψεις και δεν αποδέχεται κανενός άλλου; Πως θα τον χαρακτηρίσουμε ; Η πρώτη λέξη που μας έρχεται στον νου είναι η λέξη: φανατισμένος … Ωστόσο , μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε και ως μισαλλόδοξο ή ως δογματισμένο!

Κάποιος που είναι ο “παρίας” της παρέας – κανει και ρίμα – πως αλλιώς μπορεί να ειπωθεί ; Κάποιες ενδεικτικές προτάσεις είναι : περιθωριοποιημένος , απομονωμένος .

Εννοείται πως άφησα το καλύτερο για το τέλος , για να δω εάν έφτασες ως εδώ !

‘Οταν θέλουμε να αναφερθούμε σε κάποιον πως στιγματίζει ανθρώπους ή καταστάσεις (με τον οποιονδήποτε τρόπο) μπορούμε να πούμε πως στηλιτεύει , καταδικάζει , καυτηριάζει , κηλιδώνει , αμαυρώνει ή σπιλώνει (πχ. το όνομα κάποιου) .

Ελπίζω να βρήκες το παρόν άρθρο χρήσιμο !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *